MENNYIRE MEGBÍZHATÓAK A NÉGYÉVSZAKOS GUMIABRONCSOK?

Tiko Gumi Kft
Tiko Gumi Kft

A négyévszakos gumiabroncsok a nevükből is eredően, négy évszakon át tartó biztonságot nyújtanak az autósok számára. Ámde ennél sokkal árnyaltabb a helyzet. Egy olyan gumiabroncs, ami a hirdetések szerint, minden évszakban jó, pont a szélsőséges körülmények között nem teljesít jól.
 

A fenti sorokat olvasva sokan úgy vélhetik csak gumis lobbi, hogy a téli és nyári gumiabroncsok fontosságát próbáljuk erősíteni. Azonban gondoljunk csak bele, milyen szélsőséges időjárás jellemzi hazánkat? Nyáron nem ritkák a hőhullámok és a heves esőzések, télen akár -10, -20 fokig süllyed a hőmérséklet és kemény havazások is előfordulnak. Ezek tekintetében érdemes tudni, hogy a négyévszakos gumiabroncsok kompromisszumot jelentenek a nyári és téli gumik között, de nem képesek egyesíteni azok előnyeit. Inkább az ellenkező igaz, mindkét évszakban valamit feláldoznak. 

A mintázatuk is egyfajta keverék. A gyártásuk során használt gumikeverék is kompromisszumok sorát köti. Extrém hidegben nem marad olyan rugalmas, mint a téli gumik (ez egyfajta vezetésbiztonsági veszély tehát) de nyári hőségben lágyabb lesz, mint a kimondott melegre optimalizált nyári mintázatok, így a kánikula jobban megviseli (koptatja) a négyévszakos abroncsokat.

 kedd augusztus 1, 2017
 

Az alábbi videóban Márkus Tibor kereskedelmi igazgató helyettes osztja meg velünk észrevételeit a négyévszakos gumiabroncsokkal kapcsolatban. 

Abszurdumnak hathat, de négyévszakos abroncsokat inkább olyanoknak ajánljuk, akik megtehetik, hogy extrém időjárási körülmények között (legyen az zord tél vagy tikkasztó nyár) nem használják az autót. A köztes időben pedig főleg városi körülmények között autóznak.

Összességében elmondható, hogy ha igazán télire fordul az idő (azaz az utak eljegesednek vagy hó fedi őket) veszélyessé válhatnak a négyévszakos abroncsok. Teljes biztonságot - az abroncsok szempontjából - csupán a téli gumik biztosítanak!